Holešovští mládežníci v Uherském Hradišti na lize dospělých nezklamali.

29.05.2016 17:27

 

V sobotu 28.5.2016 pokračovala II. liga soutěží družstev mužů a žen svým 2. kolem v Uherském Hradišti. Mimo oficiální bodování této soutěže nastoupil do tohoto závodu trojlístek holešovských atletů - dorostenci Veronika Klapilová a Jiří Šůstal a junior Ondřej Šando.

 

Po vleklých zdravotních problémech nastoupila po bezmála roce Verča Klapilová do závodu ve skoku dalekém. Nejdelší pokus měřil 417 cm, což, upřímně řečeno, nikomu příliš dech nevyrazí, z pozice trenéra však vidím velké rezervy, na kterých, když Verča zapracuje, není vůbec nereálné v sezoně útočit na "magickou" hranici pěti metrů. Vždyť jen sobotní asi třiceticentimetrový nedošlap jí vzal osobák, který by tak v pohodě měl přibližně čtyři a půl metru... Premiéru si Verča odbyla na náročné trati - běhu na 400 m. I zde vidím ve výkonu 70,34 s značné rezervy. Ale přesně v tomto je atletika krásná - umožňuje každému postupně a hlavně spravedlivě posouvat svá maxima. A jsem přesvědčen, že dosaženými výkony Verča zdaleka neřekla své poslední slovo!

 

Jirka Šůstal byl přihlášen ke startu ve skoku vysokém. Velkou radost mi dělá skutečnost, že Jirka je závod od závodu víc a víc suverénní co se týká předzávodní přípravy a samotného závodního projevu. Při prvních závodních startech, z důvodu nulových předchozích zkušeností, působil velmi zakřiknutě, tentokrát si už počínal skoro jako léty protřelý mazák. Až do hranice svého potenciálního nového osobního rekordu (168 cm) skákal všechny předchozí výšky napoprvé a své vystoupení tak zakončil na 163 centimetrech. S Jirkovým odrazovým potenciálem se postupem času můžeme těšit na výšky úplně jiné. Chce to jen trpělivost a takzvaně se v tréninku i v závodech vyskákat... Doplňkově si pak poprvé zaběhl sprint na 200 m, kde předvedl výkon 26,75 s, což je jako rychlostně vytrvalostní test pro výškaře víc než slušné!

 

Ještě větší suverén, v nejlepším slova smyslu, se stává z Ondry Šando. Tento prvním rokem již junior trénuje až od letošní zimní přípravy, bez jakýchkoliv předchozích atletických zkušeností, což jej logicky staví do značné nevýhody oproti již zkušeným a vyzávoděným soupeřům své věkové kategorie. Ondra je však tak zapáleným a do tréninku vše vkládajícím svěřencem, který věřím, že ještě i v této sezoně bude zmiňovaným soupeřům dost šlapat na paty. V Uherském Hradišti absolvoval skokanskou dvojkombinaci skoku dalekého a trojskoku. V dálce si vylepšil osobák na 559 cm, škoda jen silného větru v zádech, pro který mu tento výkon nemůže být zapsán oficiálně do tabulek. Přes pět a půl se Ondra dokázal dostat ještě jedním pokusem, což je skvělé, neboť je vidět, že tohle začíná mít takříkajíc "v noze"... Po teprve dvojím tréninkovém vyzkoušení techniky se Ondra rozhodl startovat v trojskoku. Přes prozatím výrazné technické nedokonalosti dokázal sympaticky útočit na hranici 12 metrů, když nejdelším pokusem 11,98 m mu chyběly pouhé dva centimetry. Bohužel i tento výkon, stejně jako ten nejlepší v dálce, byl takzvaně "s větrem", do tabulek se Ondrovi napoprvé zapisuje "pouhých" 11,65 m. Ani tento výkon však není ničím, za co by se měl napoprvé stydět. Naopak! Jakmile se nám v tréninku podaří vychytat základní technické nedokonalosti, je v Ondrových silách, se svými aktuálními kondičními ukazateli, útočit na výkony ke 13 metrům...

 

Dorostence a juniory čeká příští týden, v neděli 5.6., Mistrovství Moravy a Slezska, kde budou mít jedinečnou příležitost poměřit své schopnosti s opravdovou konkurencí...
Jakub Hřib, trenér
 
Výsledky holešovských atletů
Kompletní výsledky závodu
Fotogalerie ze závodu