Holešovští atleti urvali na krajském přeboru žactva tři medaile a k tomu přidali další cenná umístění.

06.05.2016 21:36

 

Ve středu 4.5.2016 se uskutečnil na stadionu v Uherském Hradišti krajský přebor mladšího a staršího žactva v atletice. Holešovské barvy jela reprezentovat osmička nadějí - čtyři mladší žáci, tři starší žákyně a jeden starší žák. Ve srovnání s atletickými "velikány" našeho kraje, družstvy Zlína a Uherského Hradiště, byla naše výprava nepříliš početná, výsledky však byly o to blyštivější.

 

Svou mladožákovskou závodní premiéru si odbyli Jan Sedlář, Adam Kubálek, Lukáš Vajda a David Kryštof. Všichni čtyři nastoupili do nejkratšího sprintu na 60 metrů, kde poměřili své rychlostní dovednosti se soupeři z celého kraje. Velmi slušných výkonů dosáhli hlavně Lukáš (9,17 s) a Adam (9,21 s). Trošku za očekáváním skončilo představení Honzy (10,01 s) a Davida (10,17 s). Kluci budou mít ale dost dalších příležitostí si svoji reputaci vylepšit. Všichni čtyři rovněž absolvovali závod ve skoku dalekém, kde především 433 cm Adama Kubálka bylo příjemným překvapením. Své kvality prezentoval i Honza Sedlář, když předvedl o dva centimetry méně - 431 cm. Lukáši Vajdovi tentokrát dálka takříkajíc nesedla, když nejdelší pokus měřil na jeho poměry pouhých 331 cm. Spokojený nemohl být ani David Kryštof se svými 283 cm. V celkovém účtování disciplíny navíc Adamův pokus bral vynikající 4. místo, Honza byl o příčku za ním, tedy pátý. Nutno podotknout, že před oběma nadějemi holešovské atletiky byli jen soupeři o rok starší. Mezi ročníky 2004 tak kluci obsadili dvě nejvyšší pozice.

 

Honza přidal 5. místo i v hodu kriketovým míčkem, když si osobní maximum vylepšil na 38,28 m. Příště to uletí už za čtyřicítku! David ve stejné disciplíně předvedl na své poměry průměrný výkon 29,40 m. V úplném závěru programu celého krajského přeboru ještě Honza s Adamem a Lukášem nastoupili na sprinterskou trať 150 metrů, se kterou se vypořádali víc než slušně.
Celkové vystoupení mladších žáků tak musím zhodnotit víc než kladně. Poprali se s pořádnou dávkou nervozity, ještě větší porcí na květen až příliš chladného počasí a především posbírali hromadu cenných zkušeností, které při dalších příležitostech jako když najdou... Jen tak dál, hoši!

 

 

V kategorii starších žaček nastoupily ke svému letošnímu druhému startu Sára Vitovská, Justýna Daňková a Adéla Němčíková. Do běhu na 60 metrů byly přihlášeny Sára s Áďou s cílem, pokud možno, vylepšit své výkony z úvodního závodu sezony 1. května v Přerově. A oběma se to povedlo! Sára si své dosavadní maximum vylepšila na 8,66 s. To stačilo v silné konkurenci na kvalitní 5. místo. Áďa zastavila časomíru na hodnotě 9,27 s. Škoda jen nepovolené podpory větru v bězích obou děvčat, kvůli které jim tyto výkony nemohou být uznány do tabulek. Ale nohy jsou na tom dobře!

 

Áďa byla dále přihlášena do dvou vrhačských disciplín - vrhu koulí a hodu oštěpem. Potenciál pro obě tyto disciplíny má, jen ho prodat v závodě. Pro tentokrát se jednalo hlavně v oštěpu o výkon hluboko pod jejími možnostmi a tím, co předvádí na tréninku, ale není všem dnům konec. Příště to bude o poznání lepší!
Sára si odběhla závodní premiéru na trati, která by jí dle mého názoru měla sedět víc než parádně - 150 m. A svým výkonem 21,44 s to potvrdila. V lepších podmínkách, než které panovaly v Uherském Hradišti (zima, větrno), má na to dostat se hluboko pod 21 sekund a v průběhu sezony může reálně pomýšlet i na prolomení hranice dvaceti sekund.

 

S velkým očekáváním a zároveň nejistotou nastoupili k závodům dva naši středotraťaři - Justýna Daňková a Pavel Mynařík, oba na svou prozatím hlavní a cílovou trať, 800 metrů. Podmínky příliš nepřály útokům na zajímavější časy, než které předvedli, přesto 2:41 Justi a 2:18 Pavla je víc než slibné zahájení sezony na této trati. Jsem skálopevně přesvědčen, že v průběhu letošní sezony mají tito dva potenciál na to zaběhnout výkony o poznání kvalitnější. V každém případě kvalitu prokázali už nyní a na umístění to bylo znát. Jusťa brala 2. místo, Pavel dokonce 1. a stal se tak krajským přeborníkem!

 

Navíc to nebylo Pavlovo poslední slovo. V hodu oštěpem, přes technické nedostatky, na kterých, pokud se chce zlepšovat, musí zapracovat, dokázal náčiní hodit do vzdálenosti 30,80 m, což stačilo na další medailovou pozici, tentokrát 3. místo. V úplném závěru celých závodů ještě nastoupil k běhu na 150 m. Svůj rozběh suverénním způsobem vyhrál, z technických důvodů bohužel jeho výkon nebyl změřen.

 

 

Celková bilance Atletiky Holešov na krajském přeboru mladšího a staršího žactva je víc než kvalitní - tři medaile a k tomu další umístění těsně pod stupni vítězů. Je vidět, že čas věnovaný tréninku a vynaložené úsilí a píle svůj efekt přináší. A teprve ještě přinesou...

 

Jakub Hřib, trenér

 

Výsledky závodníků Atletiky Holešov

Celkové výsledky závodu

Fotogalerie ze závodu