Holešovští atleti soupeřům v Olomouci pořádně zatápěli!

05.09.2016 20:49

 

 

V sobotu 3.9.2016 proběhlo v Olomouci závěrečné 4. kolo II. ligy soutěží družstev dospělých. V průběhu celé letošní sezony sbírali mládežničtí zástupci kategorií dorostu a juniorů Atletiky Holešov na těchto závodech především tolik potřebné zkušenosti. V příštím roce, se skupinou, která se během roku "vybarvila" jako velmi perspektivní, není vůbec nereálné, že se holešovská atletika stane oficiální součástí této dlouhodobé formy soutěže a její závodníci tak nebudou muset startovat "jen" mimo bodování...

 

Z důvodu velmi dobré tréninkové morálky dostali příležitost zazávodit si na lize dospělých i svěřenci ze staršího žactva - děvčata Sára Vitovská a Kristýna Gabrhelová a v žácích Pavel Mynařík.

 

Obě holky absolvovaly dva nejkratší sprinty na 100 a 200 metrů, distance, které jsou pro ně zatím doplňkovými (žactvo závodí na 60 a 150 metrů) a v podmínkách, které panovaly (dost výrazný protivítr), předvedly výkony, na které v současné době zkrátka a dobře mají: Sára 14,20 s a 31,25 s, Kristýnka pak 15,10 s a 32,11 s. Ačkoliv se ani u jedné nejedná o vylepšení dosavadních osobních maxim, považuji jejich start za velmi povedený!

 

Pavel Mynařík byl přihlášen ke své hlavní disciplíně, běhu na 800 metrů, a jeho cíl byl jasný - výrazně zaútočit na své dosavadní maximum na této trati a zabojovat tak o právo startovat na mistrovství České republiky žactva. Doplňkově pak běžel ještě 200 metrů.
A Pavel předpoklady, které do něj trenér od začátku sezony vkládá, beze zbytku naplnil! Zaběhnutým časem 2:07,69 min si vylepšil osobák bezmála o 10 sekund, co je ale důležitější, tímto výkonem figuruje nyní (v den konání závodu) na skvělém 14. místě mezi staršími žáky v České republice a má tím v podstatě stoprocentní jistotu, že může startovat na vrcholném mistrovství ČR žactva v Jablonci nad Nisou (16. a 17.9.). Ještě jedna zajímavost - ze závodníků narozených v roce 2002 (v letošní sezoně závodí ve starším žactvu ročníky 2001 a 2002) je Pavel DRUHÝ NEJLEPŠÍ v celé České republice!!!
Pro úplnost - na dvoustovce si do protivětru dokázal nepatrně vylepšit osobák na aktuálních 25,60 s, což je na středotraťaře velmi kvalitní rychlostní základ.

 

Když se u tohoto talentovaného sportovce podaří skloubit jeho fyzické předpoklady a schopnosti, rozumná míra potřebného sebevědomí, ale přitom i skromnosti a určité pokory a HLAVNĚ TRPĚLIVOSTI (tolik ceněných vlastností opravdových mistrů!), jsem jako trenér přesvědčen, že tento mladík má na to, aby ukázal, že je schopen těm nejlepším nejen konkurovat, ale postupem času je i porážet!

 

 

Z předešlých kol 2. ligy soutěží družstev dospělých vystupovali jako zdraví suveréni Veronika Klapilová, Jiří Šůstal a Ondřej Šando.
U Verči mohu zodpovědně konstatovat totéž, co u zbylých závodících děvčat - ač nedokázala zaútočit na své osobáky, nepovažuji její vystoupení za zklamání, naopak v něm vidím zajímavý potenciál do budoucna... Osmistovku doběhla v čase 2:54,28 min, dvoustovku pak za 32,36 s.
 
U kluků jsme se rozhodli poprvé vyzkoušet "skokanský trojboj" - dálka, výška, trojskok. Jak se to tak občas stává, dopadlo to úplně jinak, než jsme všichni předpokládali. Ondra, vždy tak precizní na rozběhu, zapsal 3 přešlapy (skoky to byly rozhodně za hranicí osobáku!), Jirkovi vůbec nesedla výška a na trojskok, který měl být TOP disciplínou dne u obou, už nezbyla po absolvování předchozích dvou disciplín síla...
Přesto jeden, výrazně pozitivní poznatek tento skokanský experiment přinesl. Ondra Šando si poprvé v závodě vyzkoušel skok do výšky. Pro tuto klasickou disciplínu zatím nemáme odpovídající tréninkové zázemí (doskočiště atd.), takže pokud se u některého svěřence rozhodneme pro výškařský závodní start, je to "na ostro", bez tréninku. Ondra dokázal prodat svůj výborný odrazový potenciál a napoprvé to "stačilo" na vynikajících 1,75 metru!!! Kdyby nestartoval mimo bodování, umístil by se tímto výkonem na 2. místě mezi všemi startujícími!

 

Záznam Ondrova úspěšného pokusu na 1,75 m

 
Další výkony našich skokanů jsou uvedeny v přiložených výsledcích.

 

Jakub Hřib, spokojený trenér :-)

 

 

Kompletní výsledky závodu
Výsledky holešovských atletů
Fotogalerie ze závodu