Holešovští atleti sbírali v Otrokovicích nejen zkušenosti, ale i medaile.

07.11.2015 21:55
 
V sobotu 7.11. vyrazila početná skupina holešovských atletů dětských a mládežnických kategorií do Otrokovic, aby zkusila své štěstí v tamním závodním klání svých kategorií v rámci programu 16. ročníku memoriálu MUDr. Josefa Podmolíka v půlmaratonu.
 
Již na tomto místě bych chtěl pořadatelům této nejen v našem regionu ojedinělé sportovní akce vyjádřit obrovské uznání a obdiv. V nepříliš početném kruhu dokázali zajistit pestrou závodní nabídku pro všechny věkové kategorie od dětí přes mládežníky až po výkonnostní běžce. Za minimálně stručnou zmínku stojí rovněž SVĚTOVÁ PREMIÉRA v závodě na netradiční trati MARATON A PŮL. Už "jen" být pasivním divákem bylo v sobotu v Otrokovicích zajímavou podívanou.
 
Čtrnáctka mladých holešovkých nadějí však rozhodně jen diváky nebyla. Neskromně si dovolím prohlásit, že v dětských a mládežnických kategoriích patřili k těm nejvýrazněji se prezentujícím. No posuďte sami...
 
V kategorii atletické školky dokázal Dominik Kupka zcela suverénně zvítězit ve svém běhu na 250 metrů. Po absolvování překážkového běhu a hodu míčkem se stal celkovým vítězem i ve vypsaném trojboji této kategorie. Ve stejné kategorii soutěžili také Adam Petržela a Denis Kupka. Výsledkově nezaznamenali tak výrazný úspěch jako Dominik, což ale nebylo důvodem k tomu, aby si závody neužili... Oba kluci s rodiči pravidelně objíždí různé běžecké závody a je jen otázkou času, kdy i jim to takříkajíc "cinkne" :-)
Ve stejné kategorii soutěžila i dvě v naší atletické školce trénující děvčata, Lucie Petrželová a Petra Pouzarová. I pro ně byl otrokovický závod především o vyzkoušení si atmosféry a poměření sil s dalšími závodícími děvčaty.
 
Kategorie mladší atletické přípravky byla pro naše barvy doslova smrští medailových umístění. Hoši i děvčata běželi stejně dlouhou trať, a to 500 metrů. Mezi hochy jsme měli tři zástupce, kteří se právě v běhu umístili od 2. do 4. místa (!) ze všech startujících, jmenovitě Štěpán Pouzar (2.), Petr Greguš (3.) a Štěpán Daněk (4.). Petr Greguš dokázal díky skvělým výkonům v následném překážkovém běhu a hodu raketkou získat vynikající 2. místo v trojboji.
Mezi děvčaty jsme měli v této kategorii jedinou účastnici, ale velmi úspěšnou účastnici! Michaela Petrželová doběhla v závodě na 500 metrů těsně druhá, stejné umístění brala i po součtu zbylých disciplín v trojboji.
 
V nabité konkurenci kategorie starší atletické přípravky jsme měli dvě želízka v ohni. Ačkoliv kluci na medailová umístění nedosáhli, 4. místo v běhu v běhu na 750 metrů Daniela Kupky rozhodně nebylo ostudou. Po sečtení bodů z překážek a raketky bral Daniel, stejně jako druhý náš závodník, Lukáš Vajda, umístění ve středu výsledkové listiny. U obou kluků vidím obrovské rezervy, především ve zvládání závodní atmosféry, ale přesně o tom závodění je - sbírat zkušenosti a trpělivě čekat na svůj úspěch. On jistě přijde!
 
Výraznou stopu jsme zanechali rovněž v kategorii žactva, konkrétně v mladších žakyních a starších žácích. Mezi hochy získal velmi cenné 1. místo nováček v našem klubu, Adam Bilík. Na trati dlouhé 2 320 metrů nenašel přemožitele a potvrdil tak můj názor, že běh je přesně tím, čemu by se měl věnovat. Věřím, že výhledově vymění pozici průměrného fotbalisty za potenciál špičkového běžce, rozhodně na to má!
Mladší žákyně běžely 1 160 metrů. Svou závodní premiéru si v Otrokovicích odbyla Anna Gregušová. Anička se mnoho let závodně věnovala sportovnímu tanci, vítr ji takříkajíc "zavál" k atletice a je to určitě dobře. Výkonem, který stačil na umístění zhruba v polovině výsledkové listiny, nejenže nezklamala, ale posbírala řadu neocenitelných zkušeností, které při dalších závodech jako když najde...
Své by jí o tom mohla říci v závodě její soupeřka, jinak velmi dobrá kamarádka, Justýna Daňková. Jusťa je dříč, který vždy na tréninku naplno odtrénuje, co má, a jak se říká, nalijme si čistého vína, efekt to zatím víceméně nikdy nepřineslo. Jusťa patří k těm, se kterými jsem z těch starších před dvěma lety v Atletice Holešov začínal a její výkon a výsledek z Otrokovic vnímám jako obrovské zadostiučinění, hlavně pro ni. Při několika předchozích závodech si zažila hořkost porážky, pocit, kdy i bylo natrénováno a přece to nevyšlo... 7. listopad 2015 pro ni byl zaslouženým zlomem! Velmi odvážně pojatým přístupem k závodu, kdy hned po startu šla do vedoucí skupinky s hochy (mladší žákyně běžely společně s mladšími žáky), si doběhla pro těsné 2. místo. Věřím, že to pro ni bude ten správný impuls do další tréninkové práce.
 
 
Hlavního závodu dne, půlmaratonu jednotlivců, se účastnila i živoucí legenda československého běhu, Róbert Štefko. Párminutové setkání s ním bylo pro děti jistě zajímavým zážitkem, vždyť s dvojnásobným účastníkem olympiády v maratonu a "bramborovým" medailistou z Mistrovství Evropy na 10 000 metrů se denně rozhodně nepotkají.
 
Závěrem chci moc poděkovat rodičům, kteří svým dětem zajistili dovoz na závody, pomohli být součástí super sportovní akce a především chci moc a moc poděkovat VŠEM holešovským atletům a atletkám za předvedené výkony a především přístup k závodu! Obrovsky si cením nejen těch nejvyšších příček, ale každého výkonu na hranici momentálních možností každého mladého sportovce. Justýna, která si zažila krásný pocit z medailového umístění, by o tom jistě mohla nemálo povídat :-)
 
Jakub Hřib, trenér
 
Kompletní fotodokumentace závodu:
https://atletikaholesov.rajce.idnes.cz/Zavody_-_Otrokovice_7.11.2015/#
 
 
část holešovské výpravy s ikonou československého běhu, Róbertem Štefkem
 
mladší žákyně před svým startem :-)
 
Adam Bilík - vítěz starších žáků po doběhu
 
část přípravkářské výpravy