Holešovské žactvo na halové Moravě medailově zacinkalo!

03.02.2017 22:23
 
V den školních pololetních prázdnin, v pátek 3.2.2017, proběhlo v krásné, loni otevřené, ostravské atletické hale Halové mistrovství Moravy a Slezska mladšího a staršího žactva. Tato akce byla krásným příkladem toho, že když se chce, zdaleka nemusí být pravidlem a normou, že dnešní mládež nesportuje. Vždyť na startu závodu se objevilo bezmála 700 mladých atletů a atletek ze 45 moravských klubů! Svých devět želízek v ohni měla i Atletika Holešov.

 

 

Velkou radost mi nečiní pouze zářivé úspěchy, které uvedu o pár řádků níže a které se podařilo našim nadějím získat. Je mi ctí, že mohu být nejen u sportovního, ale u komplexního rozvoje a růstu osobností mladých lidí. Jako trenéra mě pochopitelně zásadním způsobem zajímá aktuální vykazovaná výkonnost, úroveň konkrétních pohybových schopností a dovedností... To je přirozeným a logickým zájmem trenéra.
Z dlouhodobého hlediska však za zcela zásadní považuji hodnoty, které sice nejsou atleticky měřitelné, ale pro život každého člověka jsou zásadní - skromnost, pokora, důstojné vyrovnání se s aktuálním úspěchem i neúspěchem, týmovost... Tohle všechno bylo možné při naší účasti na halovém mistrovství Moravy u holešovských atletů spatřitelné a mohu s plnou zodpovědností prohlásit, že jsem na všechny do jednoho, bez ohledu na konkrétní výsledek v závodě, byl hrdý! Jsem přesvědčen, že cesta, kterou ve sportu, atletice, volíme, je správná a i přes tlak některých škarohlídů, kteří našemu "tažení" nejsou příliš nakloněni, vím, že v této započaté cestě budeme i dál pokračovat!
Důkazem o pozitivním dopadu tohoto přístupu nechť jsou i ty měřitelné výkony, které holešovské atletické žactvo na halovém mistrovství Moravy předvedlo...

 

To, co naznačoval a pro další období víceméně přisliboval průběh loňské sezony, se stalo skutečností. A to je začátek roku, halová sezona, která je velmi krátká a tím pádem v mnoha aspektech i zrádná - nejsou podmínky pro kvalitní trénink, závodů je málo, do všeho vstupují nemoci atd. Jsem sám zvědav, co všechno nám ještě atleti v průběhu dalšího období předvedou...

 

Nejvýraznější postavou výpravy se stal starší žák, běžec Pavel Mynařík. Ten už loni dokazoval své nesporné běžecké předpoklady - účasti na mistrovství republiky na dráze a v přesponím běhu to jen potvrdily. Při svém letošním druhém halovém startu, prvním ve své parádní disciplíně - běhu na 800 metrů, všem soupeřům z atleticky tradičnějších a silnějších klubů takříkajíc "vypálil rybník" a v sólo závodě suverénním způsobem zvítězil. Dosažený čas 2:04,37 min je navíc nejrychlejší českou žákovskou osmistovkou v republice!
Ani ne hodinu po doběhu osmistovky se Pavel postavil na start náročné třístovky, kterou v únavě doběhl jedinou desetinu od absolutního osobáku na této trati. V nohách to zkrátka a dobře má! Když se nám podaří zapracovat na slabinách, které logicky každý sportovec má, jsem přesvědčen, že moravská úroveň není ani zdaleka Pavlovo poslední slovo.

 

 

Medaili, konkrétně bronzovou, se podařilo získat i mladšímu žákovi, Janu Sedlářovi. V nejsilnějším rozběhu běhu na 300 metrů této věkové kategorie doběhl těsně třetí, a vzhledem k tomu, že další běhy už byly pomalejší, mu třetí místo zůstalo. Ani ne hodinu po doběhu této nesmírně náročné trati Honza skvěle zabojoval ve skoku dalekém, kde si bezmála o půlmetr vylepšil loňský osobák. Za dosažený výkon bral velmi cenné 4. místo.

 

 

Další dosažené výsledky již nejsou na první pohled tolik zářivé, ale jak jsem psal v úvodu, je třeba mít na paměti, že v jednotlivých disciplínách startovalo obrovské množství závodníků a proto i např. "pouze" 20. místo má svoji hodnotu. O to víc je zpětně samozřejmě třeba ocenit ta nejvyšší umístění!

 

Jakkoliv to může znít jako otřepaná fráze, jako trenér si osobně nesmírně cením předvedených výkonů každého ze svých svěřenců! Všichni do jednoho předvedli to nejlepší, co v současné době mohli a dokázali a to je vždy to nejpodstatnější! Cesta k úspěchu bývá často dlouhá, trnitá, komplikovaná... O to sladší je pak samotného úspěchu dosáhnout!

 

 

V mladších žákyních se i přes zdravotní omezení srdnatě rvala Kateřina Spieglová. Premiéru v kategorii starších žákyň, stejně jako premiéru na větších závodech, si odbyla Karolína Smýkalová. Tu ve stejné kategorii doplnily již atleticky zkušenější Kateřina Božková a Kristýna Gabrhelová.
V mladších žácích pak holešovské barvy důstojně reprezentovali Lukáš Vajda, Adam Kubálek a David Kryštof.

 

Z výsledků je patrné, že mnoho z dosažených výkonů se stalo novými osobními rekordy.
Ke všem dosaženým výkonům holešovským atletickým nadějím gratuluji, děkuji za vzornou reprezentaci klubu a do celé nadcházející sezony, kterou tímto závodem naprostá většina z nich započala, přeji pevné zdraví, potřebné odhodlání a vůli překonávat i dílčí nepříjemnosti a těším se na další žákovské závodní klání po jejich boku!
Jakub Hřib, trenér

 

 

Výsledky holešovských atletů
Kompletní výsledky závodu
Fotogalerie závodu