Halová závodní premiéra dopadla na výbornou!

29.01.2017 19:21
 
V sobotu 28.1.2017 se v bratislavské hale Elán uskutečnil další ročník tradičního mezinárodního atletického závodu s názvem "Olympijské náděje", a zúčastnila se ho i čtyřčlenná skupinka holešovských atletů.

 

Věkově benjamínkem výpravy byl starší žák Pavel Mynařík. Pavel prokazoval výborné běžecké předpoklady již celou minulou sezonu a dosavadní průběh zimní přípravy u něj proběhl bez vážnějších zdravotních problémů. Přihlášen byl v rámci speciální přípravy na svou hlavní trať, běh na 800 metrů, k náročné kombinaci závodů na 600 a 500 metrů. Přestože podmínky pro trénink nemáme zdaleka ideální, kdy v panujícím mrazivém počasí jsme "odsunuti" do prostředí namrzlých cestiček zámecké zahrady, Pavlovy výkony 1:29,70 min (600 m) a 1:13,86 min (500 m) jsou bez nadsázky až neuvěřitelným počinem.
Šestistovka je "pouhou" doplňkovou, nemistrovskou, tratí, není tak často vypisována, ale pro středotraťaře je výborným ukazatelem předpokládané výkonnosti na osmistovce. Z dostupných statistik je Pavlův dosažený čas nejlepším výkonem na této trati kategorie starších žáků v halových závodech od roku 2005!

 

 

Jedinou dívčí zástupkyní závodní výpravy byla Sára Vitovská. Ta od ledna věkově "postaršila" do kategorie dorostenek, kde ji čeká nelehká konkurence, ale přístup a nasazení, které ji v tréninku zdobí, slibují, že se s tím popere dobře. Letošní závodní premiéru si odbyla pro sebe víceméně tradičně, ve sprintu na 60 metrů (Ten absolvoval díky způsobu organizace závodu každý přihlášený sprinter dvakrát.) a již méně tradičně ve skoku do dálky, který budeme letos oproti předchozímu období více a více zařazovat. Bez jediného rychlostního tréninku v tretrách jsou Sářiny dosažené výkony 8,84 a 8,86 s na šedesátce a 3,86 m v dálce velmi slušným zahájením závodního roku 2017. V dálce ji čeká ještě spousta práce, hlavně se zvládnutím techniky, ale s houževnatostí jí vlastní se rozhodně můžeme těšit na velmi hezké výkony.

 

 

Přestup do starší kategorie představuje tato sezona i pro Jiřího Šůstala, nyní už juniora. Jirka má pro tuto sezonu jako hlavní disciplíny celkem netypickou kombinaci skok vysoký + běh na 400 metrů překážek, časem se pak uvidí, kterým směrem budeme jeho atletické působení posouvat. Protože v Bratislavě nebyla výška vypsaná, i s ohledem na další halové starty a vůbec celkovou přípravu k závodění na "čtvrtce překážek" jsme v Bratislavě zvolili dvojstart 60 a 500 metrů (s dvěma absolvovanými šedesátkovými běhy se jednalo de facto o trojstart). Sprinterské výkony 8,05 a 8,09 s a pětistovkařských 1:16,04 min jsou velmi smělým vykročením do sezony!

 

 

Čvrtým závodníkem v barvách Atletiky Holešov byl skokan Ondřej Šando. Toho čekal závodní trojboj - běh na 60 metrů, trojskok a skok daleký. Pro Ondru to tak byl velmi nelehký vstup do sezony, a to nejen po stránce fyzické, ale i psychické. Plánovaný časový rozpis závodu nabral s přibývajícím časem až hodinu a půl velké zpoždění, které nejvíce zasáhlo skok daleký chlapců, poslední Ondrův start. Naopak trojskok zahajoval svou soutěž bezprostředně po doběhu šedesátek... Ale jak se říká, všechno zlé je k něčemu dobré. A pro tyto získané závodní zkušenosti to platí dvojnásob! Ondrovo závodní vystoupení je třeba celkově hodnotit velmi pozitivně. Faktem je, že výkon 8,00 s na šedesátce byl za očekáváním, ale 11,71 m v trojskoku a 5,42 m v dálce slibují do dalších halových startů, a hlavně celé sezony, velmi zajímavou perspektivu!
 
Závěrem chci všechny čtyři svěřence pochválit za přístup nejen během bratislavského závodu, ale především za celou dosavadní přípravu, která, jak vidno, své plody přináší a další ještě přinese. Většina dosažených výkonů totiž představovala překonání osobních maxim, případně jejich těsné atakování. A to je při prvních halových závodech výsledek víc než skvělý!
Poděkování rovněž patří Veronice Valchařové za pořízení velmi bohaté fotodokumentace z průběhu celého závodu!
Jakub Hřib, trenér
Kompletní výsledky závodu
Fotodokumentace ze závodu