Atleti z Holešova zanechali výraznou stopu na závodech v Přerově.

18.11.2015 20:52
 
Sváteční úterý 17. listopadu vyrazila celkem čtrnáctičlenná výprava dětí a mládežníků Atletiky Holešov na běžecké závody do Přerova, kde se konal 36. ročník tamního tradičního Běhu 17. listopadu. Pořadatelům této akce patří velký dík za uspořádání skvělé akce pro všechny věkové kategorie!
 
Své zastoupení jsme měli ve většině vypsaných věkových kategorií. Kategorie "nejmladších dívek", "nejmladších hochů" a "přípravek" dívek i hochů absolvovala závodní trať dlouhou 700 metrů. Okruh byl střídavě a pestře veden na atletickém oválu a nejbližším okolí oválu, po přírodním, travnatém, povrchu, s množstvím zatáček, krátkých a velmi prudkých (!!!) výběhů a seběhů. Svým charakterem by se tak tento závod dal označit jako moc hezký kros :-) Kategorie mladšího a staršího žactva absolvovala tento okruh při svých závodech dvakrát, museli tak zdolat 1400 metrů.
 
 
Kategorie nejmladších (2006, 2007)
Mezi děvčaty se snažila prosadit dvojice našich děvčat, Veronika Sedlářová a Kateřina Kopečná. Především Verču bylo v úvodu závodu vidět na úplném čele desetičlenného startovního pole, s postupem času jí bohužel docházely síly. Pro Kačku to byla po dvou měsících docházení do atletiky vůbec první závodní zkušenost, se kterou se poprala velmi statečně.
 
V kategorii chlapců jsme měli čtyři želízka v ohni, všichni se umístili mezi nejlepšími šesti! Závod tak bez nadsázky připomínal "holešovský přebor" mladší atletické přípravky. Na 6. místě doběhl Václav Pořízka, na 4. Petr Greguš. Klukům těsně uniklo umístění "na bedně", přesto jejich výkon hodnotím jako velmi kvalitní! S pohodlnou rezervou a náskokem dokončil závod na 2. místě Štěpán Pouzar. Troufám si prohlásit, že jeden z nejsuverénějších triumfů ve své kategorii bylo možné sledovat právě v této kategorii, a to zásluhou Štěpána Daňka - 1. místo. Štěpán je vzrůstem "skřítek", přístupem k závodu, který naprosto jednoznačně ovládl, však připomínal zkušeného závodníka... Jen pro zajímavost - svým časem by se umístil na 2. (!!!) místě v kategorii "přípravek", kde startovali až o tři roky starší hoši než je on sám!
 
Kategorie přípravek (2004, 2005)
Mezi přípravkáři jsme měli zastoupení díky čtyřem chlapcům. V této kategorii bývá tradičně velmi početná účast, což potvrdily i přerovské závody, startovalo celkem 21 kluků. Po delší době si vyzkoušel své běžecké schopnosti na závodech David Hanslík (15.). Naopak závodní premiéru si odbyl Stanislav Rafaj (12.). Zbylý dva hoši už skončili v nejlepší desítce, což je v tak početné konkurenci, která startovala, cenné a hodnotné. Lukáš Vajda dokončil na 7. místě, Jan Sedlář se odvážným pojetím svého vystoupení prokousal k vynikajícímu 3. místu! Honza je především rychlostně a silově velmi dobře vybavený atlet, vytrvalost nepatří mezi jeho nejsilnější zbraně. Jak vidno, když se člověk "kousne", dokáže se prosadit i v závodě, ve kterém by to od něj čekal málokdo :-)
 
Mladší žactvo (2002, 2003)
V kategorii mladšího žactva startovala dvojice děvčat, Anna Gregušová a Justýna Daňková. Anička díky svým studijním povinnostem nemá na trénink tolik času, kolik by bylo třeba, ani kolik by sama chtěla, přesto velmi oceňuji její přístup k tréninku i závodění! Trpělivým přístupem způsobem "BĚŽÍM NA CO MÁM..." dokončila závod na 8. místě. Justýna po otrokovickém úspěchu (7.11.), kde zaběhla svůj zatím nejlepší výsledek, od závodu očekávala opět útok na čelní pozice. To svým přístupem i potvrdila. Až do mety cca 300 před cílem byla v čelní skupině, které navíc po většinu času dělala tempo, závěr však tentokrát nezvládla a doběhla na konečném 9. místě. Toto jsou přesně ty momenty, které mrzí, ale zároveň, což já považuji za daleko podstatnější, posouvají člověka dál, když on sám se dokáže z chyb a získaných zkušeností poučit. A jsem přesvědčen, že u Iky, jak Jusťu na tréninku přezdíváme, tak tomu bude :-)
 
Starší žactvo (2000, 2001)
Ve starším žactvu nás reprezentovali Veronika Klapilová v žákyních a Adam Bilík v žácích. Verča měla dlouhý tréninkový výpadek, po kterém pomalu nabírá kondici, start v Přerově si však sama vybrala. Podobně jako většina našich členů v mladších kategoriích, i ona šla do závodu bez zbytečného respektu a víc než polovinu závodu byla na úplném čele. Pak jí malinko začalo "docházet", i v únavě, zapříčiněné právě tréninkovým výpadkem, dokázala udržet hodnotné 3. místo.
Adam by se dal bez nadsázky nazvat jako "zjev z jiné planety" (v nejlepším slova smyslu!). Víceméně bez dlouhodobějšího systematického běžeckého tréninku nejenže dokáže šlapat na paty trénovanějším žáků, ale dokáže je i porážet, a to takovým způsobem, který až bere dech. Svou trať na 1400 metrů si odtáhl od začátku, kdy v závěrečném prudkém kopci naprosto bezkonkurenčně "utrhl" jediného soupeře, který s ním dokázal držet krok a získal tak 1. místo. Navíc jeho přístup k tréninku je příkladný, zodpovědný, do všeho jde naplno... Adam je naděje, která se nenajde za každým rohem. Celý příští kalendářní rok bude ještě závodit v kategorii starších žáků a pokud mu jeho elán vydrží, v což věřím, máme se určitě na co těšit, a to rozhodně ne jen na krajských soutěžích...
 
Zde jsou výsledky všech věkových kategorií, včetně dospělých: Závody Přerov (17.11.2015) - výsledky.pdf (323,8 kB)
Kompletní fotodokumentace: https://atletikaholesov.rajce.idnes.cz/Zavody_Prerov_17.11.2015/
 
Závěrem NEMOHU NEZMÍNIT jednu zásadní věc: Jako trenér si samozřejmě cením předních umístění svých svěřenců, za zásadnější a hodnotnější však považuji to, že si pohybové aktivity oblíbili, na trénincích i závodech hýří svým nadšením a pozitivní energií. To platí jak pro naše trénující "malošky", tak ty starší, žáky. A jak vidno, i tento přístup, který si rozhodně jako prioritní neklade výsledky a výkonnost, postupem času i ty výsledky přináší :-)
 
Díky moc všem za další parádní sportovní zážitek v kolektivu Atletiky Holešov! :-)
 
    Jakub Hřib, trenér